tirsdag 27. februar 2024

Hva er forskjellen på avskjedigelse og oppsigelse?

Oppsigelse eller avskjed?
Alle nordmenn i arbeidslivet har i løpet av livet fått en jobb og fått avskjed eller blitt sagt opp, det er en naturlig del av det å ha stillinger i bedrifter eller organisasjoner. Men det er viktige forskjeller for deg som arbeidstaker om du har fått avskjedigelse eller oppsigelse.

At du får avskjed betyr at du må slutte i jobben umiddelbart, i motsetning til en oppsigelse hvor det er en viss oppsigelsestid. Det skal rimelig nok mer til at en arbeidsgiver kan avskjedige en ansatt enn å gi en ordinær oppsigelse.

Dersom arbeidsgiver har sterke interesser i at arbeidstakeren går fra jobben umiddelbart, men ikke har tilstrekkelig grunnlag for avskjed, kan du i stedet arbeidsgiver suspendere deg.

Forhold som typisk kan lede til avskjed kan være:

  • tyveri, bedrag eller underslag av arbeidsgivers midler
  • den ansatte møter beruset på jobb
  • fysisk vold eller slagsmål med kolleger

Også ulovlig fravær, ordrenekt eller opptreden i strid med sikkerhetsinstrukser kan være grunnlag for avskjed. I disse tilfellene vil man nok se nærmere på de konkrete omstendighetene når man vurderer om det er grunn god nok til avskjed.

Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden for de forholdene som ligger til grunn for en avskjed. Det er på den annen side opp til arbeidstaker å komme med unnskyldende momenter han vil påberope seg. Les mer om avskjed og oppsigelse her.

En arbeidsgiver som velger å avskjedige medarbeidere uten lønn, beveger seg på et hårfint juridisk område. Det skal lite til at en avskjed vipper over i oppsigelse. Det kan derfor være nyttig å konsultere drevne arbeidsrettsadvokater før man går til et slikt skritt. Det er heller ikke uvanlig at advokatene kan hjelpe til med å finne andre løsninger i saken.

Les mer om advokat ved oppsigelse eller avskjed.